Skip to content

SvD stänger kulturbilagan

2012-09-21
tags:

Chefredaktör Lena K Samuelsson och näringslivsselens chef Olle Zachrison meddelar i dag på varsitt ställe i SvD att tidningens kulturdel kommer att integreras med Idag-redaktionen. Det betyder att kulturdelen helt försvinner som daglig bilaga, liksom för övrigt också sportsidorna i del ett. Runt 40 redaktionella tjänster ska bort.

Varför? Lena K Samuelsson vill få oss att tro att det är SvD-läsarna som drivit på denna utveckling, hon säger ungefär: Vi har lagt oss vind om att lyssna på er, därför är det dags för denna förändring. I själva verket är den bistra ekonomiska verkligheten motorn bakom försämringen. Och det kan man senare läsa mellan raderna.

Klart ut säger SvD i alla fall att digitalisering, nätanslutning och elektroniska upplagor och en anpassning till  annonsörers behov kan vara räddningen och själva grejen som ska sudda ogynnsamma siffror i bokföringen. Alltså, det är aktieägarna som styr vad du får läsa.

Möjligen underskattar SvD papperstidningens unika egenskaper? Den är lugn och stabil att läsa, lätt att överblicka, prasslar trevligt, kan vikas ihop, fungerar överallt hela tiden utan el eller nätkoppling. Den väger inte mer än 200 gram, är lätthanterlig i hängmatta eller tågkupé och kan även läsas i solljus (försök det med en lur eller läsplatta!). Man kan också direkt riva ut hela eller delar av intressanta sidor och stoppa pappret i fickan.

Möjligen överskattar SvD de digitala användarna? Av 904 000 läsare säger SvD att hälften är digitala. Hur har man mätt? Avser uppgiften prenumeranter, tillfälliga besök via nätet eller vad?

SvD: Kulturjournalistiken ska spela en av huvudrollerna i denna del (den nya Morgontidningen). Spela roll, ja, ja, men hur många sidor kultur blir det? Vad händer med unika Under strecket? Evenemangs och bioannonser? Korsord?

Hur platsar SvD:s ledarredaktion i förändringen? Ska den fortfarande vara en skyddad verkstad i tidningslandskapet? Gudalikt upphöjd som en oantastlig megafon för neokonservativ propaganda. Ska det spektaklet avbrytas med den planerade förändringen? Kommer den intressanta ledarsidan att befolkas av svavelosande och sansade skribenter från vänster till höger för högre läsarsiffror?

Om kolumnister: Det är nog bra att minska antalet allmänt Åsa-Nisse tyckande skribenter och prioritera de som analyserar nyheter och förklarar politiska och ekonomiska sammanhang. Där har SvD en stark besättning.

Kursiverad text anger citat från dagens SvD

Annonser
One Comment leave one →
  1. Matts W permalink*
    2012-09-22 16:02

    OK, det kanske blir en bra förändring? Låt oss vänta och se resultatet innan vi i förtid räknar ut ”Distinkta SvD”.

    Martin Jönsson skriver i dagens SvD: ”Det finns inga beslut fattade om att detta ska leda till färre sidor eller en annan inriktning på SvD Kultur”. Vi får hoppas att det inte heller i framtiden kommer att fattas några sådana beslut. Jag har nog ändrat ståndpunkt, det ska bli spännande att se vad den nya papperstidningen erbjuder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: